Ιπτάμενος, μουσικός και τζέντλεμαν - kSamson

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Ιπτάμενος, μουσικός και τζέντλεμαν

φωτο: O Δημοσιογράφος Μάκης Γουβέλης σε κάποια άλλη συνέντευξη με Κωνσταντίνο Σαμψών και τον Ιωακείμ Σκόνδρα.
 
Μια συνέντευξη που δόθηκε απο τον Κωνσταντίνο Σαμψών στον Μάκη Γουβέλη με σκοπό να σημοσιευθεί σε κάποιο περιοδικό. Ομως μιας και δεν δημοσιεύθηκε σε περιοδικό, την δημοσιεύουμε εδώ.  
 
Τον έχω θαυμάσει να πετάει και με τη στολή και το παρουσιαστικό του, μου θυμίζει πιλότους που βλέπαμε μικροί στο σινεμά. Συναντηθήκαμε για καφέ και να μιλήσουμε για τo τελευταίο μουσικό του έργο. Καλοντυμένος, μιλάει σιγά, οι κινήσεις του δείχνει μια αρχοντιά και τα γαλάζια του μάτια φωτίζονται όταν του μιλάς για πτήσεις και μουσική. Δεν ξεχωρίζεις αν μιλάς με έναν ιπτάμενο, μουσικό ή έναν τζέντλεμαν.Η κουβέντα μας κύλησε έτσι.  

Σπουδάσατε ηλεκτρονικά και πληροφορική και έχετε σημαντική καριέρα στο χώρο αυτό. Πως όμως αυτά συνδέονται με τη μουσική;

Είναι άρρηκτα δεμένα. Η μουσική πάει παντού και συνδέεται με όλα. Άλλωστε πάρα πολλοί επαγγελματίες παράλληλα με τη δουλειά τους ασχολούνται με τη μουσική, σαν και μένα, μη έχοντας την μουσική ως βιοποριστική απασχόληση. Εξάλλου η πληροφορική σου δίνει τη δυνατότητα για καλύτερη μουσική δημιουργία. Είναι σαν το καλό μουσικό όργανο, που βοηθάει τον μουσικό. Πότε ήρθατε σε επαφή με την μουσική;

Από την παιδική ηλικία στα πανηγύρια και ακούγοντας τα λιγοστά τότε ραδιόφωνα. Αργότερα στην εφηβεία μου γνώρισα την ξένη μουσική και από τότε “έμεινα” εκεί ακόμη και μέχρι σήμερα.

Ήδη κυκλοφόρησε το δεύτερο CD σας. Πέστε μας γι αυτό.

Έχει τον τίτλο”Escape to Freedom” (Απόδραση στην Ελευθερία) και περιέχει 12 μουσικές συνθέσεις, εκ των οποίων οι τέσσερες με ελληνικό και αγγλικό στίχο. Είναι μια δουλειά δύο χρόνων, όπου τους στίχους έγραψε ο μόνιμος συνεργάτης μου ο Ιωακείμ Σκόνδρας και ερμηνεύουν τα τραγούδια η Dioni (Διαλεχτή Βερτσάγια) σε τρία και ο Άκης Αγραφιώτης το ένα.Το CD είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Δημήτρη Παπαϊωάννου και της Εύης Στρατούλη, που τους χάσαμε σε ατύχημα με υπερελαφρό αεροπλάνο.  

Έχετε γράψει μουσική με ελληνικό και αγγλικό στίχο αλλά και οργανική μουσική. Τι από αυτά σε εκφράζει περισσότερο;

Και τα τρία με ενδιαφέρουν και σε όλα δείχνω ενδιαφέρον. Προσωπικά όμως μου αρέσει η οργανική μουσική. Φυσικά ο συνδυασμός του κατάλληλου στίχου με την κατάλληλη μουσική είναι η καλύτερη συνταγή για ένα επιτυχημένο ποιοτικό έργο.  

Υπάρχουν κάποια μουσικά πρότυπα που σας έχουν επηρεάσει;

Πολλοί Έλληνες και ξένοι συνθέτες οργανικής μουσικής, όπως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Εννιο Μορικόνε, ο Γιάννης Ξενάκης, ο Σαν Μισέλ Ζάρ και άλλοι, για να μείνουμε στους πιο διάσημους.  

Από πού εμπνέεστε τη μουσική σας;

Οποιαδήποτε δραστηριότητα που με εκφράζει, όπως ο αεραθλητισμός ή οποιοδήποτε γεγονός με συγκινεί, όπως το ατύχημα που προανέφερα. Αυτά κατά κύριο λόγω και πολλά άλλα που σηματοδοτούν την καθημερινοτητά μας.

Οι βασικοί συνεργάτες στις μουσικές αναζητήσεις. Κωνσταντίνος Σαμψών, Ιωακείμ Σκόνδρας, Dioni και Ακης Αγραφιώτης.
 
Είστε φανατικός με τον Αεραθλητισμό, πετάτε με υπερελαφρό αεροσκάφος, πως ασχοληθήκατε με αυτό το σπορ;
 
Από μικρός αγάπησα τα αεροπλάνα, τα έβλεπα ψηλά και ήθελα κάποτε να πετάξω. Έδωσα εξετάσεις στη Σχολή Ικάρων, αλλά δεν πέρασα. Η αγάπη για το πέταγμα όμως μου έμεινε. Μεγαλώνοντας ανακάλυψα το Αεραθλητισμό και άρχισα να πετάω με “Αετό Βουνού” με “Παρά Πέντε” και με «Υπερελαφρό Αεροπλάνο». Το πέταγμα είναι κάτι μοναδικό, με την απόλυτη ελευθερία του μέσα στην απεραντοσύνη του ουρανού.

Σήμερα όλοι μιλάνε για πολιτισμό. Το ερώτημα είναι, τι περιθώρια ποιότητας υπάρχουν;

Είναι πολύ λίγα τα περιθώρια, με την τόσο μεγάλη εμπορευματοποίηση και το κυνήγι του εύκολου κέρδους. Ο πολιτισμός μας σήμερα, είναι ταυτόσημος με την κοινωνική μας ζωή, πρόχειρος και υποβαθμισμένος, όπως είναι και τα πρότυπά μας.

Σας αρέσουν τα σουξέ;

Βεβαίως μου αρέσουν, ειδικά όταν συνδυάζονται με ποιοτική δουλειά. Είναι κάποιες ευχάριστες νότες στην ασπρόμαυρη ζωή μας. Φυσικά επειδή δεν έχουν συνήθως και ποιότητα τα ξεχνάμε γρήγορα. Πάντως τα σουξέ κολακεύουν το δημιουργό τους.

Θα δεχόσασταν μια συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου;

Δεν θα απαντήσω για τον εαυτό μου, γιατί δεν ξέρω αν είμαι ικανός. Ωστόσο πιστεύω ότι το ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να συνεργάζεται στενά με τους ντόπιους δημιουργούς, όχι μόνο με τους μουσικούς, αλλά από όλους τους καλλιτεχνικούς χώρους.

Το Διαδίκτυο είναι όπλο ή καταστροφή για τη μουσική;

Δεν μπορείς να απαντήσεις με αφορισμούς. Πιστεύω ότι είναι περισσότερο “όπλο” γιατί ανοίγει τεράστιους ορίζοντες για τη δουλειά κάθε δημιουργού, χωρίς κανένα συμβιβασμό, χωρίς καμιά παρέμβαση και χωρίς κανένα οικονομικό κόστος.

Πως νοιώθετε όταν ακούτε κάποιον να τραγουδάει κάποιο τραγούδι σας;

Σίγουρα αισθάνομαι ικανοποίηση, γιατί αυτό δείχνει ότι η δουλειά μου κάποιους αγγίζει και τους γεμίζει. Αυτό το συναίσθημα είναι υπέροχο.  

Θα ξεκινήσετε κάποιες Συναυλίες το καλοκαίρι στο Νομό μας;

Είναι αλήθεια ότι μας το ζητάνε πολλοί φίλοι. Είναι στη σκέψη μας, αλλά πρέπει πρώτα να λύσουμε όλα τα τεχνικά προβλήματα μιας καλής Συναυλίας πριν ξεκινήσουμε και αφού βέβαια προηγηθεί και ένας καλός προγραμματισμός. Ελπίζω όλα να πάνε καλά. Καινούργιο CD ετοιμάζετε;

Υπάρχουν διάφορες ιδέες και σκέψεις αυτόν τον καιρό και κάνουμε σχέδια. Σίγουρα όλα αυτά θα πάρουν το δρόμο τους για μια καινούργια δουλειά.

Μάκης Γουβέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: