Απόδραση στην Ελευθερία - kSamson

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Απόδραση στην Ελευθερία


 
Το παρακάτω άρθρο αναδημοσιεύεται απο το περιοδικό "Orange" τεύχος Μαϊου 2009
kSamson "Escape to Freedom"

"Escape to Freedom" είναι ο τίτλος της νέας δισκογραφικής δουλειάς του Κωνσταντίνου Σαμψών και μας προσκαλεί να κάνουμε μία μικρή απόδραση προς την ελευθερία. Τον συναντήσαμε στον προσωπικό του χώρο και μας μίλησε για το νέο CD καθώς και για τις αλλαγές από την την πρώτη του κυκλοφορία. Αρκετά προσιτός και ήρεμος απάντησε στις ερωτήσεις μας σε μια εκ των βαθέων συνέντευξη μας εξομολογήθηκε τα παρακάτω.
 
Απο αριστερά ο Κωνσταντίνος Σαμψών ή Διόνι και ο Ιωακείμ Σκόνδρας.
 
"Απόδραση στην Ελευθερία", τι σημαίνει για εσένα ο τίτλος;
Ο τίτλος είναι συμβολικός και ταιριάζει απόλυτα σε αυτούς που τολμούν να πραγματοποιούν τα ονειρά τους. Όταν η απόδραση από την φυλακή της καθημερινότητας επιτευχθεί τότε νοιώθεις πραγματικά ελεύθερος. Αν δεν κυνηγάς τα ονειρά σου, είσαι εγκλωβισμένος στον τρόπο ζωής που κάποιοι άλλοι σου έχουν μελετημένα επιβάλλει.
Αυτό είναι το τρίτο σου cd, ποιο είναι το σκεπτικό του;
Και αυτό το CD ανήκει στην σειρά "On Air" (Τέταρτο στην σειρά). Είναι ειδικά αφιερωμένο στον Δημήτρη Παπαιωάννου και την Ευη Στρατούλη που έχασαν την ζωή τους σε ατύχημα με υπερελαφρό αεροπλάνο στις 10/3/1996 στο Αγρίνιο. Η συναισθηματική φόρτιση εκφράζεται με τις συνθέσεις "Eagle has Fallen I & II" καθώς και με το ομότιτλο τραγούδι. Μέσα από τις νότες αναδύονται συναισθήματα όπως η φιλία, η χαρά της πτήσης και η ανωτερότητα. Από την άλλη η ψυχική συντριβή, η περισυλλογή, η απώλεια γεννά την επιθυμία να μην ξαναζήσουμε κάτι παρόμοιο. Η έκδοση αυτή υλοποιήθηκε με την συμπαράσταση της 'ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ' όπου είμαστε και μέλη.
Τι θα ακούσουμε σε αυτήν την δουλειά;
Το μουσικό ύφος που επιλέξαμε κινείται μεταξύ Soundtrack, New Age και Chill out. Μεταξύ αυτών δύο τραγούδια με Αγγλικό και για πρώτη φορά (σε δικό μας έργο) δύο ακόμα με Ελληνικό στίχο. Η ερμηνεία των τριών τραγουδιών έγινε από την Dioni (Διαλεχτή Βερτσάγια) που είχε ερμηνεύσει τα λόγια και στις προηγούμενες συνθέσεις και ένα από τον Γρηγόρη Αγραφιώτη. Παρόλες τις μεγάλες διαφορές από κομμάτι σε κομμάτι εύκολα θα διαπιστώσει κανείς ότι «δένουν» αρμονικά μεταξύ τους.
Τι μουσικά ακούσματα έχεις;
Η γενιά μου έχει μεγαλώσει με τον απόηχο της μουσικής των 60ς αλλά κυρίως με τα ακούσματα της δεκαετίας του 70 και μετά. Είτε το θέλουμε είτε όχι, έχουμε επηρεαστεί από αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μουσική στις ανωτέρω δεκαετίες υπήρξε αρωγός στις κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν παύουμε όμως να δημιουργούμε, με ανοιχτό μυαλό, αλλά και διάθεση για φρέσκιες ιδέες.
Υπάρχει κάτι που δεν σου αρέσει στην πόλη;
Το Αγρίνιο πιστεύω ότι είναι μια εξελισσόμενη μεγαλούπολη με τα καλά της και τα κακά της. Για την ώρα υπερτερούν τα καλά. Υποχρέωση όλων μας είναι να διατηρήσουμε αυτή την σχέση. Όσον αφορά την αποδοχή του κόσμου για τα έργα μας, ή ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Πολλοί επίσης κολακεύονται από την ιδέα ότι η πόλη έχει θετική εξέλιξη στην μουσική σκηνή. Χρειάζεται όμως η κατάλληλη ενημέρωση για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός.
θα ήθελες να γράψεις μουσική για κινηματογράφο ή για κάποια θεατρική παράσταση;
Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι είμαι λάτρης της κινηματογραφικής και της ορχηστρικής μουσικής, συνεπώς είναι κάτι που θα το ήθελα πολύ. Αποτελεί πρόκληση η δημιουργία συναισθημάτων μέσω της μουσικής ή οποία θα επενδύσει μια σειρά από εικόνες ή μια θεατρική παράσταση, θα το θεωρούσα όμως τιμή να συμμετάσχω σε μια τέτοια κίνηση.
Τι άλλαξε στον kSamson από την πρώτη έως την τελευταία δουλειά;
Όπως σε όλα τα πράγματα η συνεχής ενασχόληση με κάποιο αντικείμενο σε βάθος χρόνου μας γεμίζει εμπειρίες και μας ωριμάζει. Έχουμε την άποψη του κοινού για το έργο μας, καθώς και την βοήθεια της τεχνολογίας που εξελίσσεται ραγδαία. Μπορούμε λοιπόν να πούμε με βεβαιότητα ότι με την εμπειρία που αποκτήσαμε από τα προηγούμενα έργα ξέρουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την ποιότητα στα επόμενα.
θα ήθελες να παρουσιάσεις την δουλειά σου ζωντανά στο κοινό;
Ναι, φυσικά. Είναι κάτι που το ζητάει ο κόσμος και το θέλουμε και εμείς πολύ. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούμε να μεθοδεύσουμε κάτι σχετικό. Η άμεση επαφή του κοινού με το έργο μας πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη αφομοίωση αυτού με το κοινό. Εξ' άλλου είναι κάτι που συνηθίζεται από όλους τους καλλιτέχνες.
Πόσο δύσκολο είναι να προσπαθείς να κάνεις βήματα στην μουσική βιομηχανία από μια πόλη όπως το Αγρίνιο;
Σε ότι αφορά τις τεχνικές υποδομές, τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας έχουν γίνει άλματα στον τομέα αυτό. Φυσικά το άπλωμα της ειδικής τεχνολογίας ήχου σε πλατύτερη κοινωνική βάση έχει διευκολύνει αρκετά τους νέους καλλιτέχνες. Το δύσκολο είναι το μετά. Και εννοούμε την προβολή, την διανομή και την εδραίωση του έργου μας και εκτός των ορίων της περιοχής μας.
θα ήθελες να υπογράψεις συμβόλαιο σε μία μεγάλη δισκογραφική εταιρία;
Και ποιος δεν θα ήθελε. Δεν είναι κάτι που θα το κυνηγούσα αλλά δεν με ενοχλεί κιόλας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όπως όλες οι επιχειρήσεις έτσι και η δισκογραφική έχοντας σαν σκοπό το κέρδος θα σου επιβάλει να κάνεις πράγματα που πιθανόν να μην θέλεις. Αυτό είναι κάτι που με ενοχλεί. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η συνεργασία με δισκογραφική είναι επιθυμητή.
Και στο CD-Single αλλά και στα 2 LP σου συνεργάζεσαι με τα ίδια άτομα, αυτό είναι κάτι που σε κάνει πιο σίγουρο για το αποτέλεσμα;
Με τον Ιωακείμ Σκόνδρα, την Dioni αλλά τον Άκη Αγραφιώτη που αποτελούν την βασική μου ομάδα, επικοινωνούμε μεταξύ μας πολύ καλά. Είμαστε όλοι ευχαριστημένοι από την συνεργασία και το αποτέλεσμα, έχουμε καλή και θετική ενέργεια, αλληλοσυμπληρωνόμαστε και συνεχίζουμε. Οπωσδήποτε, ανά περίπτωση συνεργαζόμαστε και με νέα άτομα, που και αυτά στην ουσία «μονιμοποιούνται».
Πως μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τα έργα σας και ακόμα να τα προμηθευτεί.
Ζώντας στην εποχή του Ιντερνετ, ο καθένας πολύ εύκολα μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελιδα www.ksamson.com ή την ιστοσελιδα www.mb-mp.com και να ενημερωθεί για όλα, ακόμα και να παραγγείλει κάποιο από τα CD. θέλω να σημειώσω ότι όλα τα έργα μας διατίθεται και σε ψηφιακή μορφή(δηλαδή μπορεί κάποιος να τα αποκτήσει μέσω downloading). Φυσικά διατίθενται και στα παρακάτω δισκοπωλεία του Αγρινίου: STUDIO 22 (τηλ 26410-59212), ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ (τηλ. 26410-22157), ΠΑΠΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (τηλ. 26410-21726), ΣΩΖΟΣ ΝΙΚΟΣ (τηλ. 26410-33828), ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ (26410-55995).
 
Ο Κωνστατίνος Σαμψών στο Studio Artracks κατά την επεξεργασία του μουσικού έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: